Schrijf een goede tekst voor je website

Schrijf een goede tekst voor je website

Wat is het eerste dat je wilt als je tekst voor je website schrijft?

Gelezen worden!

Natuurlijk wil je ook kennis delen of je bezoekers overhalen om te kiezen voor jouw ideeën en jouw product. Maar of je dit bereikt, staat of valt met een leespubliek.

En daar zit ‘em de kneep. Want een tekst die niet lekker loopt, is in één klik weg. Kromme zinnen, taaie, passieve constructies of juist teksten die bol staan van de botox: veel gebral maar geen inhoud. De lezer houdt er niet van en is weg in een seconde.

Twee tips voor een goede website-tekst:

  1. Klink niet als een ouderwetse nieuwslezer. Zijn taalgebruik zit vol lijdende zinnen, ofwel passieve constructies. Is dit al saai om naar te luisteren? Om te lezen is zo’n tekst al helemaal niet te harden. Schrijf dus actief, dat houdt de aandacht van je lezer vast.
  2. Gebruik geen botox: opgeklopte taal, gebakken lucht. De kern van je boodschap raakt erdoor ondergesneeuwd en komt dus niet meer over. Je lezer neemt niet eens de moeite erdoorheen te prikken, maar klikt weg. Om mooi te schrijven heb je geen botox nodig.

Wat moet je dan wel doen voor een goede tekst?

Allereerst je passieve constructies schrappen en herschrijven in een actieve stijl. En verder alles wegstrepen wat er niet toe doet. En dat is vaak veel. Neem dus de tijd voor een goede tekst voor je website, de tijd voor helder en ontspannen taalgebruik. Schrijf soepele zinnen en ‘to the point’. Schaaf je woorden bij en denk aan je lezers.

Ze willen heus wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.